Elérhetőségek

SZTÁR ÜZLETHÁZ Kft.

ÜZLETEINK


Hőszivattyú

A hőszivattyú segítségével környezetünk megújuló energiaforrásait használjuk fel fűtési célokra. A környezetünkben lévő közegek nagy mennyiségű energiával rendelkeznek. Ez az energia alacsony hőmérsékleten áll rendelkezésre és mindig a magasabb hőmérsékletű hely felé áramlik. Amikor környezetünkben hideg van hőenergiára van szükségünk, ezt a speciális feladatot képes megoldani a hőszivattyú. 
A hőszivattyú energiát szállít a hidegebb helyről a melegebb hely felé, felhasználva a természetben korlátlanul rendelkezésre álló energiát.
A folyamatok működtetéséhez külső energia (elektromos energia) bevezetése szükséges.

Az alábbi ábra jól szemlélteti a folyamatot, melynek célja fűtési energia előállítása:

A hőszivattyú hűtőközege az alacsonyabb hőmérsékletű közegből hőenergiát szállít a magasabb hőmérsékletű helyre.
A körfolyamat fenntartását kompresszor végzi elektromos energia felhasználásával.
A környezetből felvett és a bevezetett energia együttesen hasznos fűtési energiaként átadódik a fűtési rendszernek.

Hőforrásként általában a talajt használjuk a rendszerekhez. A talajban elhelyezett csövekben folyadékot áramoltatunk, mely felveszi a talaj hőjét és a hőszivattyú elpárologtatójában leadja azt. A talajhőmérséklet 5-12 °C, amiből 0-10 °C hőmérsékletű folyadék nyerhető. A hőmérséklet erősen függ a talaj adottságaitól és a tervezéstől.

Két fő típust különböztetünk meg a talajkollektort és a talajszondát. Talajkollektor esetében 1,5-2 m mélységben vízszintesen lefektetett csőkígyóban áramlik a folyadék. Talajszonda esetén 50-100 m mély függőleges furatba vezetjük le a csöveket, melyekben a folyadék áramlik.

A berendezés hatékonyságát az ún. COP (jóságfok) adja meg. A hőszivattyús rendszer kialakításánál, tervezésénél maximális jóságfok elérésére kell törekedni.

Leadott energia
COP (jóságfok) = --------------------------------------------------------------
A folyamat fenntartásához befektetett energia

A hőszivattyús rendszer kiegészíthető napkollektorral, így a hőforrás hőmérséklete növelhető, ami jelentősen javíthatja a jóságfokot. 
Hűtési igény kielégítése esetén a beruházási költségek megoszlanak a fűtés és a hűtés között, ami gazdaságossági szempontból nem elhanyagolható.

REFERENCIA: 

http://www.hoszivattyuvilag.hu/referenciak/csaladi-haz-dunakiliti

 

A Sztártechnika által forgalmazott hőszivattyú márkák:

Hőszivattyú

Vissza az előző oldalra!
SZTÁR ÜZLETHÁZ Kft. - Magyar