Elérhetőségek

SZTÁR ÜZLETHÁZ Kft.

ÜZLETEINK


A fűtés- korszerűsítésről röviden

Mivel egy átlagember az életében körülbelül kétszer kerül kapcsolatba az épületgépészettel, így érthető hogy elsőre talán nem teljesen egyértelmű hogyan is zajlanak a munkálatok. Ezért úgy gondoljuk szükség van az előzetes tájokoztatásra , így talán elkerülhetőek a későbbi félreértések, és kellemetlenségek.

Előkészületek:

Elsőre talán minden panel lakás egyformának tűnhet, ám ez gépészetileg mégsem így van. Esetenként változtatások is történtek, ezért fontos hogy mielőtt a szervezést elkezdenénk az összes korszerűsíteni kívánt lakást végigjárják szakembereink, és összegyűjtik a kellő információkat, végignézik a radiátorokat, a kötést ( hogy változott-e ), valamint a szelepek méretét, típusát.

Valamint hogy milyen módon lehet a radiátorcserét elvégezni.

Pár szabály a radiátorcserével kapcsolatban:

Alumínium radiátor helyére csak alumínium, acéllemez, és öntöttvas helyére acéllemez radiátor kerülhet!

Ha a komfortérzet megkívánja ilyenkor 10 tagszámig  1 taggal, míg 10 tag felett 2 taggal lehet nagyobb az új radiátor, de legfeljebb 17 tag! 
Ez akkor indokolt ha a helységben eddig nem volt kielégítő a hőmérséklet nem tudta felfűteni 22 fokra, tehát például konyhában teljesen értelmetlen nagyobbra cserélni. 

Acéllemez radiátoros rendszernél a méretezést hő teljesítmény alapján végezzük, figyelembe véve a tagszámot, és azt hogy a radiátor oldalán hány  borda ( ú.n. vízoszlop ) látható ( 3 v. 4 ).

Az új  radiátorok  némileg, más módszerrel adják le a hőt mint a régiek, esztétikusabbak, könnyebben légteleníthetők , könnyen tisztíthatók. Alumínium radiátorból a Xhénia, acéllemez radiátorból pedig Dunaferr, vagy a Vogel&Noot márkákat favorizáljuk, mivel ezek a márkák már bizonyították minőségi mivoltukat. 

Sajnos elég sok olcsóbb radiátort lehet kapni a piacon, melyek anyag, technológiai, és gyártási minőségben elmaradnak minőségi testvéreiktől, így tudnak megtévesztően olcsóak lenni. 

Egyeztetés ( komplett épület fűtéskorszerűsítése esetén ): 

Miután az adatokat összegyűjtöttük, valamint eldőlt hol kérnek cserét, ki tudjuk kalkulálni a lakásra fordítandó időt, és össze tudjuk állítani a menetrendet, melyről minden lakót előzetesen értesítünk, így ha esetleg az adott időpont végképp nem megfelelő, még mindig lehessen rajta alakítani. Itt jegyezném meg hogy bár törekszünk arra hogy a lehető legjobban előkalkuláljuk az időpontot, mindezek ellenére lehetnek olyan tényezők melyek némi csúszást eredményeznek, ezért kérjük megértésüket, és hogy az időpontot némileg rugalmasan kezeljék. 
Átlagosan sima szelepcsere esetén ( ha a régi radiátor kerül vissza ) fél órát vesz igénybe 2 radiátoronként, radiátorcsere esetén pedig 1 óra 2 radiátoronként. 

Amennyiben minden véglegesen összeállt akkor kezdődnek a tényleges munkálatok.

Szerelés:

Megteszünk mindent annak érdekében hogy a szerelés a legkevesebb kosszal, és kellemetlenséggel járjon, takaróalkalmatosságokkal érkezünk a lakásokba. Természetesen szívesen vesszük ha maga a lakó már tett némi óvintézkedést.

Fontos ! A radiátorok minden esetben legyenek hozzáférhetőek ha lehet teljes hosszban, és 1 méteres körzetben ( ha beépített szekrény, vagy eldobozolás van, ezeket a szerelés időpontjára el kell bontani ! ) hogy a kollégáknak ne kelljen pakolni, így elkerülhetőek az ebből eredő kellemetlenségek ( természetesen ha fizikális segítségre van szüksége mondjuk egy bútor arrébb vitelében, szívesen segítünk önnek ). 

Szerelés során előfordulhat olyan eset is ahol a radiátort némileg arrébb kell fúrni , valamint új radiátor felszerelésénél ez fokozottan fellépő jelenség lehet, amennyiben a csövet esetleg nem tudjuk visszavágni.

A szerelés után a következő lépés a nyomáspróba, melynek időpontjáról kiértesítjük önöket, ilyenkor a kollégáink a hőszolgáltató közreműködésével feltöltik a rendszert, miközben végigjárják a lakásokat nincs-e szivárgás. 

Felhívjuk a lakók figyelmét hogy a nyomáspróba ideje alatt ( amely attól függő időt ölel fel, hogy van e probléma ) mindenkinek saját felelősségére otthon kell tartózkodni, és biztosítani a bejutást!

Ezután következik a költségmegosztók felszerelése melyet a Techem Kft munkatársai végeznek. Ez a tevékenység a szelepcseréhez viszonyítva  gyorsan megy, és a munkálatok nem járnak kosszal. 

A teljes munkálatok lezárulta után még egyszer helyszíni szemlét tartunk hogy ellenőrizzük a helyszínen a zavartalan működést. Pár dologra felhívnánk a tisztelt lakók figyelmét, amely a korszerűsítés után visszatérő kérdés szokott lenni:

- A termo fejeket becsapja ha nem rendeltetésszerűen állnak , azaz kifelé.

Sokszor maguk a lakók kérik hogy állítsuk pl. felfelé helytakarékossági szempontból. Ugyan ez a helyzet akkor is ha a fej olyan helyre van beszorítva ahol a meleg halmozódik ( bútorhoz beszorítva, hűtő háta mögött ), de bizonyos sűrűbb anyagú függönyök is befolyásolják a működést.

- Előfordulhat hogy helységenként a fej máshogy reagál, mert eltérőek lehetnek a viszonyok.

- A költségmegosztó a radiátor által leadott hőmennyiséget méri, amely nincs egyenes összefüggésbe a termosztatikus szelep állásával. Tehát nem attól függ hogy mennyi a fogyasztás hogy mekkora értéken áll a fej, hanem hogy ezen az értéken milyen minőségű fűtővíz eresztődik át. 

- A helység hőmérséklete majdnem eléri és a termofejen beállított értéket, és mindössze annyi vizet enged át hogy temperáljon, ez a mennyiség elég a helység szinten tartásához, azonban nem melegíti fel az egész radiátort. A radiátornak nem szükségszerű mindig melegnek lennie, hanem a helyiséget  kell egy állandó hőfokon tartania.

Remélem hasznos információkat sikerült önökkel megosztanunk, további kérdések esetén állunk szíves rendelkezésükre .

 

A fűtés- korszerűsítésről röviden

Vissza az előző oldalra!
SZTÁR ÜZLETHÁZ Kft. - Magyar