Elérhetőségek

SZTÁR ÜZLETHÁZ Kft.

ÜZLETEINK


Kazáncserében gondolkodik?

Akkor valószínűleg Önben is felmerültek már ezek a kérdések : 

  • Lehet –e még kéményes kazánt kéményesre cserélni?
  • Miért érdemes korszerű készülékre váltani, mik az előnyei?
  • Mire van szükség a cseréhez?
  • Mi a folyamata?
  • Miért kell hivatalosan, és szakszerűen végezni a cserét?
  • Mire kell figyelni ?

Mindenki mást mond, és nem tudja kinek higgyen ? 

Ha igen, akkor érdemes tovább olvasnia !  

A készülék cseréjének sok oka lehet: magas a gázszámla, a jelenlegi fűtési hőtermelő nem elég hatékony, esetleg hibás, és a megjavíttatása nem érné meg, szeretné közösíteni a meleg víz ellátást, és a fűtést, vagy csak egyszerűen a legrosszabb időpontban történő meghibásodás megelőzése. 

Bármelyik is az ok, az alábbi írással azt szeretnénk összefoglalni pár pontban, hogy mire kell számítania annak aki készülékcserét szeretne, mivel az a tapasztalatunk az, hogy kevés a gyakorlatias tájékoztató jellegű írás – e témában. 

Az első fontos dolog mindjárt a Kéményes ( nyílt égésterű gravitációs égéstermék elvezetésű ) készülékek változott helyzete . 

Bár még mindig lehet kapni, és születtek is erről rendeletek, azonban amiről keveset beszélnek hogy ugyanúgy szükségünk van minden szakvéleményre, valamint mivel tervezni már nem lehet, ( mert nem fogják engedélyezni ), egy olyan személyre aki képes ú.n. egyszerűsített készülékcsere végrehajtásában, és hivatalos ügyintézésében . A gázszolgáltató felé ugyanúgy lejelentés köteles ez a fajta csere is. Érdemes tudni hogy minden esetben górcső alá kerül a teljes fogyasztói gázvezetékünk, és amennyiben hiányosság, szabálytalanság, illetve a létesítés kori szabványoknak nem megfelelő probléma kerül elő akkor, azt szintén javítani kell ( kezdve a csővezeték állapotával, melyről sok tulajdonos nem tud, de a vezetéke állagmegőrzéséről neki kell gondoskodnia pl. a korrózió ellen ! )

Ha mindezt összeadjuk körülbelül a korszerű kazánra való csere költségének a  felét ráköltöttük ( jó esetben ) arra hogy legyen egy ugyanúgy potenciális veszélyt rejtő, és hatásfokában sem túl jó készülékünk… Megéri? 

Tételezzük fel, hogy ön azok közé tartozik akik  korszerű kondenzációs kazánt szeretnének felszereltetni, ezzel foglalkozunk bővebben  

Miért érdemes korszerű készülékre váltani ? 

Elsősorban azért, mert biztonságos. Az égési levegőt nem a légtérből veszi, így mivel a kémény teljesen izolált rendszert alkot nincs lehetőség a füstgáz visszaáramlásra, és ebből adódó mérgezésekre. Persze… ez igaz a sima turbós kivitelű kazánokra is ám a kettő készülék közötti ár különbség  kb 100.000 Ft, de minden más kell hozzá, és gyakorlatilag nem gazdaságosabb a normál kazánoknál. (Kivéve persze, ha mondjuk egy régi egy fokozatú Termo ÖV helyett rakjuk be, de ez esetben a kondenzációs viszonyított hatékonysága is nagyobb.)

A kondenzációs készülék jelenleg talán a leggyorsabban megtérülő befektetés, hisz tapasztalataink szerint, átlagosan 15-30 % gáz megtakarítást eredményez. 

Mire van szükség ? (Szükséges engedélyek, tételek, kritériumok) :

Gázterv: A tervezőmérnök készíti, feltünteti rajta a meglévő, és a tervezett állapotot, az égéstermék elvezetés módját, és a beépíteni kívánt készülék típusát. Amennyiben van meglévő rajz az épületről, lakásról az nagyban megkönnyíti a gáztervező munkáját. A kész rajzot ezután beadja a területi illetékes gázműnek engedélyeztetésre, melynek szolgáltatómként eltérő átfutási ideje lehet ( általában 1-4 hét ). Ők egy pecsétes sorszámmal iktatott rajzot küldenek vissza, mely alapján el lehet végezni a kivitelezést. A kivitelezést csak az a szakember végezheti, aki érvényes gázszerelői igazolvánnyal rendelkezik. A kivitelezés után a műbizonylatokkal, és egyéb szükséges engedélyekkel csatolt szerelési nyilatkozatot a kivitelező leadja a gázszolgáltatónak, akinek a megbízottja egy helyszíni szemrevételezés során átveszi a szerelési munkákat.  

Fontos! Amennyiben az átalakítások a gázvezetéket is érintik, számolni kell azzal hogy a gázműnél meg kell kérni a gázóra leszerelését, és a gáztalanítást, mivel maga a vezeték csak így szerelhető! A le , és felszerelésnek költsége van, valamint a gázórát csak a hatósági átvétel után szerelik vissza, tehát számolni kell azzal hogy az érintett időszakban nem lesz gáz. 

Kémény, füstgáz elvezetés  A kondenzációs kazán, egy zárt égésterű készülék, ami azt jelenti hogy az égéshez szükséges levegőt a helységtől függetlenül saját dupla csövű rendszerének külső csövén szívja be ( a külső cső alumínium, a belső műanyag alapú )  Több lehetőség is van, de mivel ezek megvalósíthatósága jogszabályokkal, és technikai feltételekkel eléggé körülhatárolt ennek részletezésébe nem mennénk bele, a helyszíni felméréskor a szakember vázolja az optimális, és megvalósítható megoldást. A füstgáz amennyiben az új készülék elvezetését is a kéményakna felhasználásával kell megoldanunk, úgy a kéményig dupla ( koncentrikus ) cső halad, majd attól függően hogy a kéményakna megfelelő porózusmentes fallal / béléssel rendelkezik-e, a kiépített bélés lehet csak műanyag, ( ezen távozik a füstgáz, és a kéményakna pedig a levegő utánpótlásra szolgál ), vagy szintén dupla rendszerű. Amennyiben régi, nem fém vizsgálóajtóval rendelkezünk, ezt fém ajtóra kell cseréltetni!  

Előzetes kéményvizsgálati szakvélemény: nem azonos a menetrend szerinti időszakos kéményvizsgálattal ! Erre akkor van szükség ha az új kazán füstelvezetését a kéményen keresztül kell megoldani, de állapota kétséges , valamint társasházak esetében érdemes róla meggyőződni nincs-e más lakó készüléke belekötve a használni kívánt kéménybe, ugyanis ez nagyon veszélyes volna. Egyes szolgáltatók már a gázterv engedélyeztetési procedúrájához is kérik az előzetes szakvéleményt. 

Itt fontos kitérni arra az esetre ha a kémény esetleg nincs saját tulajdonban, hanem a társasházé, bár készülék jelenleg másoknak nincs belekötve. Ilyen esetben  a többi kémény által érintett lakás tulajdonosától szükséges hogy lemondjon a kémény használatának jogáról , különben a kémény nem használható! 

Utólagos kéményvizsgálati szakvélemény: Voltaképp az elkészült égéstermék elvezető rendszer vizsgálata, tömörségi nyomáspróbája. Erre akkor is szükség van, ha a kiépített  égéstermék elvezető rendszer nem kéményaknában, hanem függőlegesen különállóan szerelve került kialakításra. 

Tetőkibúvó: az utólagos kéményvizsgálatkor rendelkeznünk kell egy a kémény megközelíthetőségét biztosító kibúvási lehetőséggel. Ha nincs , akkor be kell építtetnünk egyet.  

EPH nyilatkozat: Egyesített Potenciálú Hálózat mérési jegyzőkönyv, melyet az erre jogosult villanyszerelő szakember állíthat ki, ( illetve ha jelenleg nincs kiépítve, vagy hiányos, akkor ) építhet ki  Hatósági gázátadáskor szükséges csatolni az átadási dokumentációhoz! 

Tűzhely szellőzés: örömteli hír, hogy jelenlegi jogszabályok szerint a lakossági fogyasztóknak, 11 kW alatti ( ebbe beletartozik az összes max. 4 lángos ) teljesítményű tűzhely esetében, ha 10m3 feletti légtérrel, és legalább 1 szabadba nyíló ( szinte mindegy milyen ) nyitható nyílászáróval rendelkeznek NEM kell sem  szellőzőt kialakítani, sem pedig ( új létesítés esetén ) mágnes szelepet beépíteni.
Ez egy nagyon kedvező fordulat, mert sok helyen okozott jelentős problémát ennek megoldása. 

A kivitelezést igény szerint a fenti tételekkel együtt kompletten vállaljuk ! 

Készülékcsere hivatalos menete:

Felmérés – árajánlat – gázterv - kivitelezés 1-2 nap ( csak csere esetén, füstgáz elvezetéssel, villanyszereléssel ) – kéményvizsgálat – gázátadás - beüzemelés 

Miért kell hivatalosan, és szakszerűen végezni a cserét, mire kell figyelni ?

A készülékcsere, az esetek jórészében némileg bonyolultabb művelet annál, hogy leveszem, és felteszem a helyére” . Van pár körülmény ami meghatározza azt hogy milyen egyéb tételek kellenek hozzá hogy az új készülék megfelelően, és szakszerűen legyen beépítve. Meg kell oldani a kondenzvíz elvezetést, ( a kondenzációs technológiából adódóan a kazán  kb 2l vizet termel üzemóránként,  mindenképpen lefolyóba kell kötni ) amennyiben nincs lefolyó a közelben, szükséges egy kis, erre a célra kialakított kondenzvíz átemelő szivattyú beépítése.   

A kazán elé manapság garanciális feltétel egy jobb minőségű iszapleválasztó beszerelése, mely a fűtési rendszerben keringő lebegő anyagokat igyekszik kiválasztani a fűtővízből. Bizonyos gyártók továbbá előírnak ú.n. inhibitor folyadékok használatát, melynek lényege, hogy a rendszerbe töltve csökkenti a korróziós folyamatokat. 

A helyzetet tovább bonyolítja, ha esetleg jelenleg nyitott rendszerrel rendelkezünk, mondjuk, mert vegyes kazán, vagy vízteres kandalló üzemel, és továbbra is használni szeretnénk. Ez esetben  biztonsági okokból célszerű a rendszert nyitott ( ismertető jegye hogy van egy tartály a padláson ) üzemben hagyni, mert ez a legjobb védekezés a felforrás / túlfűtés ellen. Igen ám, de az új készülékek nyitott rendszerbe kötése abszolút nem javasolt, egyrészt a kis nyomásviszonyok miatt a készülék a biztonsági hőcserélő védelem miatt nem fog üzembe kapcsolni, másrészt a legtöbb gyártó ki is köti hogy nyitott rendszerbe építés esetén a garancia nem érvényesíthető! Ennek oka hogy a nyitott rendszer , mivel folyamatosan kapcsolatban van a szabad levegővel, onnan folyamatosan oxigént vesz fel, ami  korrózióhoz vezet.   Ilyenkor hőcserélőt építünk be, amelynek lényege hogy hidraulikailag elválasztja egymástól a készülék, és a rendszer vízterét. 

Így viszont legtöbbször szükség van még egy plusz szivattyúra, valamint ennek megvezérlésére. 

Esetenként a termosztát is cserére szorul, itt érdemes megjegyezni hogy a kondenzációs kazán a leghatékonyabban egy korszerű márka azonos időjárás követő szabályzóval tud működni, természetesen aki az egyszerűbb megoldások híve, lehetőség van egyszerűbb, olcsóbb termosztáttal is üzemeltetni. növelhetjük a rendszer hatékonyságát ha a radiátorokon termosztatikus szelepek vannak felszerelve, erre opcióként érdemes ajánlatot kérni.  

Beüzemelés: A felszerelt készüléket kizárólag a gyártója által felhatalmazott hivatalos szakszerviz helyezheti üzembe !

Remélem sikerült hasznos információkat megosztanunk önnel, és nagyjából megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyek általában indulásnál felmerülnek.

Ajánlatkérésért, keresse fel üzletünket személyesen, vagy hívjon bennünket: +36-96-512-090

Ha emailt kíván írni, kérjük ide írjon:  arajanlat@sztartechnika.hu .

Köszönjük megtisztelő figyelmét!

 

Kazáncserében gondolkodik?

Vissza az előző oldalra!
SZTÁR ÜZLETHÁZ Kft. - Magyar